Nesin Vakfı’nın eğitim ilkeleri ve yöntemleri, Aziz Nesin’in eğitim konusundaki vasiyeti doğrultusunda oluşturulmuştur.
Vakfın internet sitesinde, Aziz Nesin’in kaleminden bu ilkeler şöyle sıralanır:
Nesin Vakfı’nın Eğitim Amaçları
Düşünen, araştıran, inceleyen, kuşku duyan,
Kendini ve çevresini sorgulayıp eleştiren,
Kendinin ve çevresinin sorunlarını görüp bu sorunlara çözüm arayan,
Günü gününe yaşamayıp hem geçmişi değerlendiren hem de geleceği ve geleceğin sorunlarını öngörmeye çalışan,
Kendinin ve başkalarının hakkını arayan, haksızlıklara karşı gelebilecek cesarete sahip, başkaları mutsuzken mutlu olamayan, yani toplumsal sorumluluğu olan,
Yetenek ve sınırlarının ayrımında, ama aynı zamanda bu yetenek ve sınırlarını zorlayan, kendini sürekli geliştiren ve yenileyen ve kendini yenilemenin zorluğunun bilincinde olan,
Bir iş üzerine yoğunlaşabilen, başladığı işi bitiren, zamanını doğru ve verimli kullanabilen,
Tükettiğinden çok üreten, kırıcı değil yapıcı olan,
Ayrımında olsun ya da olmasın, çözemediği, üstesinden gelemediği kişisel sorunlarını olumlu yönde yönlendirebilen,
Madden ve manen olabildiğince başkalarından ve koşullardan bağımsız, hayatta tek başına ayakta durabilen bireyler yetiştirmektir.
Nesin Vakfı’nda Neler Var?
Yılmaz Özdil 13 Mayıs 2022 tarihli Sözcü gazetesinde kaleme aldığı makalede, Nesin Vakfı’nı şöyle anlatıyor:
“11 yaşına kadar çocukları kabul ediyorlar, kendi ayakları üstünde duruncaya kadar her türlü ihtiyaçlarını karşılıyorlar.
Çocuklar genellikle devlet okullarında eğitim görüyorlar ama, başarı gösteren çocuklar için özel okullardan burs sağlanıyor.
Haftasonu ve tatil günlerinde, tiyatrodan sinemaya, spordan müziğe , kültürel faaliyetlerden doğa gezilerine, tarımdan marangozluğa aşçılığa kadar, bilgilenmeleri, beceri kazanmaları sağlanıyor.
Nesin Vakfı’nda çocukların inanç özgürlüğü var, yaşam felsefesi özgürlüğü var, düşünce özgürlüğü var, yönetimin ve çalışanların görüşlerine ters düşen çocuklar asla kınanmıyor, cezalandırılmıyor, korkutulmuyor, tehdit edilmiyor, tam tersine, düşüncesini çekinmeden açıklayabileceği ve savunabileceği ortam hazırlanıyor, karar özgürlüğü var, kendi geleceklerini tayin etme hakları var, bilgilenme özgürlüğü var, asla bilgi saklanmıyor, her soruları açıklıkla, yalansız, eksiksiz yanıtlanıyor, bireysel hakları korunuyor, mesela çocukların odalarına kapı vurulmadan, çocuğun izni olmadan girilmiyor, odalarda arama tarama yapılmıyor, okudukları kitaplar denetlenmiyor, giyim kuşam, saç sakal, bıyık dış gönürümlerine karışılmıyor, tamamen özgür bırakılıyor, çocuklara saygı duyuluyor, emir kipiyle seslenilmiyor, düşünceleriyle, duygularıyla, arayışlarıyla, sanatsal ve bilimsel ürünleriyle alay edilmiyor, çocukların içini dökme hakkı var, sorunlarına kulak veriliyor, yanlış yapma hakkı var, başarısızlık hakkı var, şımarma hakkı var, hatta ‘en küçüğün şımarma hakkı sonsuzdur’ deniyor.
Nesin Çiftliği var.
Çocuklara sağlıklı, taze gıda üretiliyor, 30 dönümlük alanda tarımsal ilaç kullanılmıyor, permakültür ilkeleri uygulanıyor.
85 bin kitaplık kütüphanesi var.
Matematik Köyü var.
Nesin Vakfı’na ait köyde, bilimsel ve eğitim amaçlı matematik çalıştayları, dersler, seminerler, konferanslar, kamplar düzenleniyor, felsefe ve sanat dersleri veriliyor; bulaşık, temizlik gibi işler, etkinliklere katılanlar tarafından imeceyle yapılıyor.”