Türkiye’nin antiemperyalist gençliği bir yandan kendi ülkesinde 6.filoya karşı amansız bir direniş sergilerken bir yandan da emperyalizme karşı direnen Vietnam halkıyla dayanışma mesajlarını açıklar.
Vietnam ve Amerikan Emperyalizmi
İTÜ Talebe Birliği 21. Dönem Başkanı Hasan Yalçın üniversite kürsüsünden arkadaşlarına şöyle seslenir: “Vietnam savaşına gelince, bu savaş tarihin gördüğü ender savaşlardan biridir. Ve bizce Vietnam savaşını desteklemek enternasyonalci bir tutumun ötesinde milliyetçi bir tutumdur. Çünkü, Vietnam savaşı emperyalizme karşı verilen bir savaştır. Ve Türkiye’nin ulusal çıkarları emperyalizmin yok olması gereğini ortaya koymaktadır.
Sayın delegeler, Vietnam’da iki emperyalist ülkenin savaştığı, Vietnam’ın bizden çok uzak bir ülke oluşu dolayısıyla onun savaşının bizi ilgilendirmediği gibi görüşler, bir beyin hastalığının sonucudur. Emperyalizm sömürdüğü her ülkede olduğu gibi, Türkiye’de de bu beyin hastalığını gayet iyi kullanmaktadır. Gürültülü nutuklara, yaygaracı edebiyatlara, acındırıcı yakarmalara gerek yok.
Emperyalizm ve Amerika geri kalmış bir ülke olan Türkiye’nin dostu olamaz. Emperyalizme karşı verilen her savaş Türkiye’nin milli savaşıdır.”(1)
Gençlerden Amerika’ya Mesaj
Emperyalizmin Vietnam’da halka zulmettiği günlerde İTÜ’lü devrimci gençler tarafından bir mesajda Amerika’ya gönderilir.
Mesaj şöyledir:
“Lyndon B. Johnson
A.B.D. Başkanı
Temelleri, yıllardır yoksul ülke halklarının alınteri ve son yıllarda da en iğrenç ve zalimce cinayetlere kurban ettiğiniz Vietnam halkının kanları ile sulanan imparatorluğunuzun, tahmin ettiğimiz gibi, başkanlık döneminizde çökmesi en candan dileğimizdir.
Yoksul bir ülkenin gençliği olarak bir kere daha hatırlatırız ki, ‘Ezilen uluslar bir gün ezenleri mutlaka yok edeceklerdir’.
Saygılarımızla.”(2)
İstanbul Teknik Üniversitesi Talebe Birliği Başkanı (21. Dönem)
Hasan Yalçın
İstanbul Teknik Üniversitesi Teknik Okulu Talebe Birliği Başkanı
Taner Çakıroğlu
Amerikan Konsolosluğu Gençlere Cevap Veriyor
Devrimci gençliğin bu mesajına ise emperyalist Amerikan’ın İstanbul Konsolosluğu tarafından şöyle cevap verilir:
“Amerika Birleşik Devletleri Konsolosluğu
İstanbul, Türkiye
1 Mart 1968
Sayın Yalçın Bey;
Başkan, Bay Taner Çakıroğlu tarafından da imzalanarak 11 Şubat 1968 tarihinde gönderilen telgrafınızın kabul olduğunu bildirdi.
Birleşik Devletler uzun bir süredir müttefiki Güney Vietnam’ın gelişmesine ve tüm vatandaşlarının barışçıl katılımıyla gelişmesine izin verilmesine çabalamaktadır. Ancak üzülerek, “güç namlunun ucundan gelir” doktrinini takip eden, uzun süredir acı çeken ve çekmeyen ülkeler içinde, Güney Vietnam’daki barışçıl gelişimi bozmak için silahlı terör kullananlar var.
Birleşik Devletler’in, müttefiki Güney Vietnam üzerinde bu saldırganlığa karşı yardımcı olup Güney Vietnam halkının kendi gelişimi için barışçıl çalışmasına yardımcı olmaktan başka amacı yoktur.
Birleşik Devletler’in Kuzey Vietnam da dahil olmak üzere tüm bölgenin ekonomik kalkınması için büyük yardım teklifleri, tek amaçlarının askeri zafer olduğunu net olarak ortaya koyan saldırganlar tarafından reddedilmiştir.
Şuna eminim ki siz de Güney Vietnam halkının kendi geleceğini kendi belirleme hakkına sahip olduğuna hem fikirsinizdir. Onlara bu fırsatın verildiğini görmekse bizim hedefimizdir.
Saygılarımla
Richard G. Brown
Amerika Konsolos Yardımcısı”(3)
Kazananlar Emperyalizme Karşı Direnenlerdir
Devrimci gençlerin “imparatorluğunuzun çökmesi en candan dileğimizdir” talebi o dönemde gerçekleşmese de Vietnam halkı büyük bir direniş sergileyerek adını tarihe yazdıracaktır.
İbrahim SARIDEMİR
(1)İTÜ Talebe Birliği 21. Dönem Çalışma Raporu, s.1.
(2)İTÜ Talebe Birliği 21. Dönem Çalışma Raporu, s.124.
(3)İTÜ Talebe Birliği 21. Dönem Çalışma Raporu, s.128.