
UZAYA NE GÖTÜRMEK İSTERDİ?
ÇOK PARASI OLSA NE YAPARDI?
KİMİN KALBİNİ ALMAK İSTERDİ?
Yıllar ne çabuk geçip gidiyor. 28 yıl olmuş Uğur Mumcu’yu Ankara’nın yağmurlu bir gününde sonsuzluğa göndereli. Ne tesadüf yine yağmurlu bir Pazar günü yad ediyoruz onu. Bu süreçte çok söz söylendi, yazıldı O’na dair. Bugün yine birçok gazete, dergi ve internet sitesinde sayısız makale var. İstedik ki tekrar olmasın, bilinmeyenleri sizlere ulaştıralım. Bu nedenle de arşivlerin tozlu raflarına daldık.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde 1960 ve1970’li yıllarda öğrencilerin ve asistanların sözcülüğünü yapan bir dergi vardır: CERİDE-İ KANTAR
23 yaşındaki Uğur Mumcu, 1965 yılında Ceride-i Kantar Dergisi sayfalarında bir rekortmen olarak tanıtılır. Sonraki yıllarda yapacağı mesleğin ipuçları orada gizlidir. “30 sayfalık dernek faaliyet raporunu 7 dakika da okuyarak, ciddi konuşma rekoru” kıran kişidir Uğur.
Dergi Hukuklulara yönelttiği çeşitli sorularla onların karakterlerini öne çıkarmak ister. Soru şöyledir: Çok Paranız Olsa Ne Yapardınız?
Halkçı, Devrimci, Atatürkçü kimliğiyle bildiğimiz Uğur o günde kendine yakışır şekilde cevap verir bu soruya. Çok param olursa “dar gelirli vatandaşlara eşitlik içinde dağıtırım”.
1970 yılında Ceride-i Kantar Dergisi bu kez bambaşka sorularla öğrencileri ve asistanlarımızı tanımamızı sağlar. Uğur artık 28 yaşındadır, asistanlık yapmaktadır.

Hayat devrelerinizden hangisine dönmek isterdiniz sorusuna şöyle cevap verir: “18 yaşıma dönmek isterim”. Uğur gençlik yıllarına gitmek ister. Nedendir bilinmez.
Size bir kalp nakli yapılsa kimin kalbini almak isterdiniz? Uğur nasıl bir insan ve gazeteci olacağını o zaman bu soruya verdiği cevapla ortaya koyar. “Pardayanlardan birinin kalbini” almak isterim. (Pardayanlar: Gerektiğinde Fransa kralı karşısında bile sözünü sakınmayan, zor durumda birini kurtarmak için onlarca kişinin karşısına korkusuzca dikilen gözüpek şövalye, Michel Zevaco’nun kaleme aldığı romanın kahramanı) .
Hukuk üzerine söylenmiş en güzel sözü söyler misiniz? Uğur: “Türk vatandaşı İsviçre Medeni Kanunu’na göre evlenen, İtalyan Ceza Kanunu’na göre cezalandırılan, Alman Usul Kanunu’na göre yargılanan ve İslam hukukuna göre gömülen kişidir”.
Ay’a giden astronot olsaydınız yanınızda ne götürürdünüz? Sorusuna ise Uğur ondan beklendiği gibi cevap verir: “Kitaplarımı götürürdüm”.
Kişi 7’sinde ne ise 70’inde de odur derler ya, Uğur bu sözün vücut bulmuş halidir. Daha 60’lı yıllarda, eşitlikten, emekten, bilgiden yana olmak, haksızlık karşısında korkusuzca direnmek şeklinde özetleyeceğimiz hayatını, aynı felsefeyle tamamlamış ender kişilerden biridir.
Saygıyla, Özlemle ve Devrimci duygularla anıyoruz. 24 Ocak 2021
İbrahim SARIDEMİR